Når ordføreren får høre at tre firedeler av delegatene til Aps landsmøte fra Nord-Norge vil si ja til konsekvensutredning utenfor Røst, blir har ikke direkte overrasket, mer bedrøvet.

Bare fire av de 39 delegatene fra nord sier klart at de vil gå imot konsekvesutredningsforslaget til Aps sentralstyre.

– Til stortingsvalget tror jeg at Ap vil tape stort på dette i hele Lofot-regionen, sier han til Kyst og Fjord.

- Kanskje kan det bli det som velter regjeringsplanene, legger han til.

- Følte meg ikke vel

Han deltok selv på fylkesårsmøtet der forslaget om konsekvensutredningen i Nordland VI-området utenfor Røst ble vedtatt.

- Det var veldig tydelig at tilhengerne hadde flertall. Personlig må jeg si at jeg ikke følte meg helt vel der og da. Det var i mine øyne ikke noen god stemning i møtet. Det må være lov å ha egne meninger, sier han til Kyst og Fjord.

Røstværingene er viden kjent å ha et spesielt samhold når det gjelder. Under EU-avstemningen i 1994, stemte hele 94 prosent mot unionen, som ingen andre norske kommuner kunne vise til.

- De siste årene har den unge generasjonen ganske sikkert bidratt til en endringsholdning her, men likevel så holder vi godt sammen, sier Andreassen.

- Kundene vet

Frykter du at petroleumsvirksomhet kan ødelegge for merkevaren som tørrfisk fra Røst er?

- Våre kunder vet jo at fisken kommer fra et rent havområde. Hvis den i framtiden skal fiskes rundt oljeplattformer, så spørs det hvordan det framtidige salget vil gå. Dette er jo selvsagt noe som ingen vet konsekvensene av. De som kjøper fisk herfra, er utvilsomt ømfintlige på kvaliteten, sier Andreassen.

- Jeg mener at det kan sammenlignes med når italienerne opplever uforutsett forurensning av vinmarkene sine. Hvem vil ha vinen sa, spør han.

- Hvis vi ikke får solgt fisken vår, da er vi bra ferdige.