Oppdrettstoppen frykter at utlendinger tar over kysten.

Staten vil selge et av verdens største oppdrettsselskap – med norsk hovedkvarter i Steigen i Nordland.

– Mitsubishi er et stort konsern som har holdt på med sjømat i mange årtier. De er seriøse og godt kjente i det norske miljøet, sier tidligere leder for Norske Fiskeoppdretteres Forening, Tarald Sivertsen til NRK.

Tarald Sivertsen var en av eierne av oppdrettsfirmaet Follalaks i Steigen som ble overtatt av Cermaq i 2005. Selskapet har vokst og fusjonert og i dag er Cermaq et av verdens største oppdrettsselskap, med anlegg i hovedsakelig Nordland, Finnmark, Chile og Canada.

I fjor hadde selskapet et resultat før skatt på nesten 3 milliarder kroner.

– Det jeg er bekymret for er at de selger ut den såkalte ressursrenten og bestemmelsesretten for kysten. Nå tenker jeg ikke i morgen eller neste år, men for de neste generasjonene, sier Tarald Sivertsen.

– Det er beklagelig at staten går nå i front, og selger til utlandet. Jeg spådde at asiatiske interesser plutselig kunne eie opp mot halvparten av kysten i løpet av få år. Det vi ser nå er trolig starten. Når staten viser vei, er det en kultur som vil spre seg.

Mitsubishi har over 60.000 ansatte innenfor bank og finans, energi, maskineri, kjemikalier og matindustri over store deler av verden. Selskapet driver allerede lakseoppdrett i Chile, Thailand og Vietnam.