To grønnlandske og ett færøysk medlem i det danske folketinget vil i praksis velte regjeringen om den ikke stopper handelssanksjoner mot Færøyene på grunn av mangel på enighet om fordeling av makrellkvotene.

Den norske fiskeriminister Berg-Hansen er nå med på et løp sammen med EUs fiskerikommissær Maria Damnaki, som kan ende med at den danske sosialdemokratiske regjeringen må gå av, skriver kystmagasinet.no.

For fiskeriminister Berg-Hansen er situasjonen svært kinkig. Hun kan bli nødt til å gi mer til Færøyene og Island, eller være en del av årsaken til at Arbeiderpartiets danske søsterparti mister regjeringsmakten i Danmark. Hun vil neppe få gehør for behovet for å redde den danske regjering blant norske fiskebåtredere.

Skal den danske regjering ikke bli felt, blir hun nødt til å finne en løsning på Færøyene sin makrellkonflikt med EU. Hvis ikke vil det færøyske folketingsmedlemmet Sjurdur Skaale som representerer det færøyske sosialdemokratiske partiet Javnadarflokkurin trekke sin støtte til regjeringen.

Den danske koalisjonen har 92 av 179 mandater i Folketinget. Trekker de tre kandidatene sin støtte vil regjeringen mangle flertall i Alltinget, og det er da et stort spørsmål hvor lenge den vil overleve.

- Nå turer EU med å boikotte all eksport fra Færøyene, hvis vi ikke inngår en avtale om makrellfiskeriet. Derfor har jeg sagt til statsminister Helle Thorning-Schmidt, utenriksminister Villy Søvndal, europaminister Nicolaj Wammen og fiskeriminister Mette Gjerskov at den danske regjering som formann for EU kan komme i den situasjon, at den skal innføre sanksjoner mot danske statsborgere, - altså oss på Færøyene – hvis vi ikke gir etter for EU, sier Sjurdur Skaale til avisen Ekstrabladet.

Han opplyser at hans partifeller på Færøyene har bedt ham om å avbryte alt samarbeid med regjeringen, men at han fortsatt håper på at regjeringen kan få til en løsning på konflikten.