Det er nettstedet Godfisk.no, Sjømatrådets hverdagsportal, som akkurat nå slår sitt årlige slag for «valentinfisken». Den internasjonale valentinsdagen 14. februar faller samtidig med skreiens ankomst til norskekysten, og Godfisk mener vi skal ta eksempel av skreien.

For den gjør nær sagt hva som helst for å møte sin kjære; legger bak seg mer enn 1 000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede i havområdene i Lofoten og Vesterålen, hvor den selv ble unnfanget en gang. Få, om noen, strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør.

Derfor; server skrei på valentinerdagen, lyder oppfordringa. Her kommer oppskriften på kjærlighetsmåltidet for to:

Dette trenger du:

400 g skreifilet

1/4 stk sitron

salt og pepper

olje

Gulrotpuré

500 g gulrot

1-2 ss smør

1 ts ingefær, frisk

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Sjysaus

3 ss smør, usaltet

1 ss soyasaus

1 fedd hvitløk

balsamicoeddik

sitronsaft

Tilbehør

1 stk squash

salt og pepper

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 180 grader.

Skjær skrei i serveringsstykker, press saften av sitron over og krydre lett med salt og pepper.

Ha litt olje i en ildfast form, legg fiskestykkene i formen med skinnsiden opp. Stek i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor tykke fiskestykkene er.

Gulrotpuré

Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, men la det være et noen spiseskjeer igjen.

Mos gultøttene i kjelen sammen med smør og revet ingefær.

Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Sjysaus

Smelt usaltet smør i en kjele til det nesten er nøttebrunt.

Tilsett soyasaus, finhakket hvitløk, noen dråper balsamicoeddik og sitronsaft.

Tilbehør

Del squash på langs i tykke skiver.

Stans ut små hjerter og damp dem i litt lettsaltet vann i ca. 2-3 minutter.

Server bakt skrei med gulrotmos, soyasjy og dampede squashjerter.

Fakta om skrei:

• Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover.

• Skrei er torsk av den nordøst-arktiske stammen, verdens største torskestamme og regnet for å være en av verdens best forvaltede.

• Skreien kan bli opptil 150 centimeter og 40 kilo.

• Et måltid skrei gir deg rikelig med proteiner, selen, marine omega 3-fettsyrer, vitamin B12 og vitamin D.

• Skrei er en delikatesse som ferskvare, men råvaren er også utgangspunktet for de tradisjonelle produktene klippfisk og tørrfisk.