Det forteller de i en pressemelding.

Med sine 23 virksomheter, har Retura i lang tid tatt imot avfall fra fiskeri- og oppdrettsnæringen over hele landet og langs kysten. Likevel ser de muligheten for å bedre gjenvinningsgraden fra et bærekraftperspektiv.

- Vi har en klar visjon om å aktivt bidra til det grønne skiftet, også i blå sektor, gjennom en mer bærekraftig gjenvinningspraksis på nasjonalt nivå. Hvis vi skal få til overgangen til en sirkulær økonomi, så er vi nødt til å spille på lag for å etablere et kretsløp som gjør avfall til verdifullt råmateriale for ulike næringer, uttaler Skjelstad, og legger til:

- Etablerte aktører som Nofir bringer med seg verdifull erfaring innen gjenvinning av fiskeri- og oppdrettsutstyr. Gjennom vår felles innsats og tette samarbeid kan vi sikre at enda mer ressurser fra denne sektoren gjenvinnes.

I 2022 ble hele 80% av de oppdrettsnøtene Nofir samlet inn materialgjenvunnet, og selskapet sier at samarbeid med andre aktører i verdikjeden for avfall er en avgjørende årsak.

Sammen for økt gjenvinning

Tidligere i år fikk Skjelstad sammen med flere aktører se og oppleve hvordan oppdrettsnøter, levert til Nofir i Bodø, materialgjenvinnes av Aquafil Group i Slovenia. Resultatet er ECONYL, et evig regenererbart nylon som anvendes av velkjente merker som BMW, Gucci og Prada.

Nå tar de to selskapene sikte på å samarbeide om å ytterligere øke gjenvinningen fra de blå næringene.