Fiskeværet er kjent som storfiskens paradis, som stedet der de aller kvasseste havfiske-entusiastene drar for å jakte drømmen.

– Men i år vinkler vi det mot familier og de som kanskje ikke har så mye erfaring med slikt fiske.

Selv om du bor i nord er det ikke alle som har opplevd gleden ved å hente hjem en slik rugg. Foto: Bilal Saab – Big Fish Adventure

Fisk er fundamentet

Da reiselivet i Hasvik skjønte at 2020-sesongen lå an til å bli mildt sagt spesiell, stakk de hodene sammen for å klekke ut en overlevelsesstrategi. Slikt har øyas næringsliv erfaring med fra tidligere kriser, og på samme måte som sist foretrekker de å kalle det utvikling istedenfor omstilling.

- Vi jobber i samme ånd som da øya tidlig på 2000-tallet ble rammet av krise i fiskerinæringa, vi vil utvikle oss. Og i den utviklinga er det fiskeriet som ligger i bunn, det har det gjort siden de første menneskene slo seg ned her. Det tenker vi videre også, så da er verdens beste destinasjon for arktisk havfiske et godt grunnlag å bygge på, mener Mona Saab, direktør ved Hasvik hotell.

Dette bør prøves

- Tradisjonelt er det de profesjonelle havfiskerne som har trukket hit. Men nå som det handler mer om å et norsk hjemmepublikum tenker vi å satse mer på de guidede turene, og lage opplegg for dem som har lyst til å prøve seg og lære litt mer om dette. Rett og slett et mer familierettet opplegg enn før.

- Og selv om mange her nord allerede bor ved havet og har tilgang til fiske, så appellerer dette kanskje også til regionens egen befolkning?

- Ja, det burde det absolutt gjøre. Er du erfaren med båt og havfiske kan du leie egen båt og tøffe ut for deg selv. Og har du mindre erfaring kan du benytte deg av guidede produkter og dra ut på fiske med guide og få opplæring. Som ekte finnmarking bør man ha erfart dette minst en gang i livet, sier Mona.

Masse tilbud

For det er ikke slik at man automatisk har saltvann i årene selv om man er bosatt i nord. Og det er som kjent ofte at ferieturen som regel legges til sydlige strøk, med en drøss av hjemlige attraksjoner ubenyttet gjennom halve livet.

- Ja, det blir jo litt sånn. Men nå har folk sjansen til å oppleve nærområdet når vi ikke har så mange muligheter til å reise langt utenfor landegrensene. Så det er kanskje i år folk skal teste disse mulighetene. Og det trenger ikke handle om fiske, det arrangeres safarier og turer for alle mulige slags interesser. Alt fra å leite etter nye arter i fjæra sammen med ungene til sandslottkonkurranse, toppturer og masse annet.

Hun er i så måte optimist, for allerede tidlig i sesongen opplever hun ekstra stor pågang fra nærområdet.

- Mange av dem som henvender seg nå er fra Troms og Finnmark. Så vi er veldig spente. Vi gleder oss til å få folk på besøk og vise hvor fint vi har det her ute.

Fiskelykken er garantert flere steder i Finnmark, og Sørøya er et av de beste utgangspunktene. Foto: Bilal Saab – Big Fish Adventure

Har forhåndsbetalt 2021-ferien

Mona Saab er heller ikke pessimist med tanke på vegen videre, etter at «koronakrisa» har blitt et ord for historiebøkene. For i motsetning til annen turisme, der produktene kan fremstå ganske generelle, er turistene som holder reiselivsindustrien på Sørøya i gang, et dedikert publikum.

- Vi er heldige som har et fast publikum som bare sitter og venter på å få komme tilbake og fortsette med det de elsker å gjøre. Det gjør at vi kanskje tidligere kommer tilbake til normalen her nord enn i andre deler av reiselivet. Vi har faste folk som kommer hit jevnlig, og som er veldig opptatt av hvordan vi har det, og om vi klarer oss. Noen har sågar tilbudt seg å betale neste års ferie nå, bare for å hjelpe oss. Det er faktisk ganske mange som har gjort det, det er nesten så jeg nesten ikke har ord for det, sier Mona, som blir helt skjelven i stemmen hun snakker om kontakten med gjestene.

Hun forteller at et tjuetalls grupper allerede har kjøpt og betalt 2021-ferien.

- Det betyr noe på alle måter, først og fremst økonomisk. Men det betyr også noe for drivkraften som ligger i meg sjøl. Det gir en ekstra dimensjon når kundene faktisk føler det sånn, sier Mona.

Hasvik Hotel åpnet i fjor denne nye fiskecampen i havna i Hasvik, for å utvide sitt tilbud med 6 hytter og 36 senger. Foto: Bilal Saab – Big Fish Adventure