Overfor NRK Sapmi er 52-åringen knallhard i kommentaren etter at kommunestyret i Kvæfjord i forrige uke sa ja til Marine Harvests søknad om ny lokalitet ved Spildra. Saken er svært omstridt, og har fått bred oppmerksomhet i media.

Er villige til å gå i fengsel

Roy Isaksen sier at han taler på vegne av flere når han nå varsler sivil ulydighet overfor planene.

– Det kommer aldri hit. Marine Harvest vil slite tungt med å få myndighetene til å godta planene deres. Hvis det mot all formodning skulle gå så langt at myndighetene sier ja, og de begynner å sette ut anleggene der, så er vi mange nok som er klare å «kvesse knivene» våre og da går vi til sivil ulydighet. Vi er villige til å havne i fengsel for å stoppe dette. Så vi kan godt sone litt. Mange pensjonister sier at det kan bli artig, de har jo aldri vært på «ferie» før, sier Roy Isaksen til NRK.

26 mennesker

I tillegg til å lede fiskarlaget, er Isaksen innehaver av Spildras nærbutikk, en turistbedrift, overnattingssted og pub. I alt bor det 26 mennesker på øya.

Bekymringen fra motstanderne av oppdrett ved Spildra er at viktige gytefelter for kysttorsken ligger akkurat her. I tillegg er det bekymring fra rekefiskere som har felter like inntil området Marine Harvest har tenkt å legge oppdrettsanlegget.

Vurderer flytting

– Her er det ikke bare snakk om det lille området som Marine Harvest vil ha. Oppdretterne sier at fjorden må kunne deles, men vi fiskere blir bare mer og mer fortrengt. Vi har en liten båt og på grunn av driften av firmaet, har vi heller ikke tid til å gå lenger ut på havet for å fiske. Vi må kunne fiske nært der vi bor, og hvis vi ikke kan det så er vi tvunget til å flytte, sukker Sigrid Iversen, kona til Trond Isaksen.